Meteen naar de content

Kussens naaien

Kussens zijn heel makkelijk en goedkoop om te maken, en het is een goede manier om wat basisvaardigheden van het naaien onder de knie te krijgen. Vierkante en rechthoekige kussens zijn het makkelijkst. De instructies hieronder begeleiden je met het proces, maar als je het eenmaal kunt, kun je improviseren en nieuwe creaties bedenken, allemaal veel goedkoper dan wat je in de winkel vindt.

 

 

Zoek de stof. Haast elke stof is geschikt, maar bedenk wat je met het kussen wilt doen. Als je het gaat gebruiken om 's nachts op te slapen, kies dan een stof die lekker aanvoelt tegen je gezicht. Als het een puur decoratief kussen wordt, kies dan een stof die bij de rest van je meubels past.

Lees meer over de slijtvastheid van een stof.

Knip de stof in twee vierkanten of rechthoeken van dezelfde maat. Een eenvoudig kussen is eigenlijk gewoon twee stukken stof aan elkaar genaaid en opgevuld met vulling. De twee stukken stof moeten iets groter zijn dan dat je wilt dat je kussen wordt.

Laat aan alle randen ongeveer een centimeter vrij waar de naden moeten komen. Dit noem je de naadtoeslag. Het is het stuk stof dat uitsteekt buiten de naad.

Meet de zijden van je stof en bepaal hoeveel draad je nodig hebt. Zorg dat niet halverwege je draad op is.
Leg de twee stukken stof met de goede zijde op elkaar. Nadat je het kussen gestikt hebt, ga je het binnenstebuiten keren, dus zorg dat je de goede kant nu naar binnen hebt liggen.
Stik drie zijden van het kussen aan elkaar. Dit kun je met de hand doen, of met een naaimachine. Laat een cm aan de randen vrij als naadtoeslag.
Draai de goede kant naar buiten. Je ziet nu de kant die je wilt aan de buitenkant, het vormt een zakje dat je met vulling gaat volstoppen.
Strijk je kussen plat. Als je kussen gekreukt is als het is gevuld, krijg je de kreukels er haast niet meer uit.
Vul het kussen. Neem de vulling en duw het door de open zijde van het kussen naar binnen. Probeer het gelijkmatig te verdelen. Stop niet voordat je kussen helemaal vol is en er geen deuken of gaten meer te voelen zijn. Katoenen vulling uit de winkel werkt het best, maar je kunt van alles, van veren tot restjes stof, gebruiken.
Stik de opening vast met hele kleine steekjes. Steek je naald van de ene kant naar de andere, en schuif steeds een klein stukje op om de hele naad langs te gaan.
Je kunt hier een blinde steek gebruiken als je het heel netjes wilt doen.