Meteen naar de content

Een Louis stoel stofferen

Heb je nog een Louis 14/15/16 stoel staan die een nieuw leven kan gebruiken?

Trouwens - om het verschil te herkennen tussen de Louis stoelen, kan je hier terecht.

Met een fris stofje geen je een oude stoel in een vingerknip een make over! Zit je vast of heb je vragen? Stuur dan zeker een mailtje naar julie@couleurcouleur.com

 

 In dit geval moesten we alles verwijderen en helemaal van nul beginnen.
We werken hier met elastische sangels. Begin achteraan de stoel. Meet het midden van de zitting. Neem de sangel, laat ongeveer 3 cm over en niet vast. Dan plooi je de sangel om, en niet je nog eens vast.
Vervolgens trek je de sangel zo hard mogelijk aan. Pas op dat je je hout niet plooit, en zorg er ook voor dat alle sangels overal evenveel gespannen zijn. Niet opnieuw vast. Laat een 3-tal centimeter over, plooi om, niet vast.
Nu begin je er naast. Hoeveel sangels moeten op een stoel? Zoveel mogelijk, maar let er wel op dat de sangels elkaar niet raken, laat ongeveer een klein vingertje tussen.
Dan begin je ernaast, tot het hele platform vol is.
Niet nu in de andere richting. Neem het uiteinde van de sangel vast en vlecht door de verticale sangels. Niet vast - plooi om - niet vast.
Nu heb je een mooi platform opgebouwd voor de stoel. Hoe steviger de sangels, hoe steviger het platform!
De mousse nieten Bovenop de sangels nieten we nu de mousse. In dit geval gebruiken we een koudschuim van 3 cm, een harde mousse. Niet de 4 zijden vast.
Stofferen rond de poten

De inkeping voor de poten is iets moeilijker. Leg de mousse recht op de poot. Nu mik je met je schaar naar het midden van de poot. Je moet niet in 1 keer knippen, doe het op je gemak. Je stopt op een paar centimeter van de poot. Dan knip je in een V-vorm. Je stopt met knippen aan de uiterste hoek van het hout.

Nu komt de mousse mooi over de pootjes.

Mousse afsnijden met en breekmes

De mousse snijd je zo kort mogelijk af met een breekmes.

Werken met Dacron

De volgende laag is Dacron:  Dacron over de bestaande mousse. Dacron is een polyesther vezel die eruit ziet als witte wat. Een beetje als make-up doekjes, maar in plastiek. Die kan je krijgen in 100 of 200 gr. Hier gebruiken we een stukje van 200 gr. Niet de Dacron vast.

Gebruik altijd een laagje Dacron tussen de mousse en de eindstof. We gebruiken Dacron om drie redenen:

  • Het is hygiënisch: Dacron houdt geen vuil of geurtjes vast
  • Je camoufleert imperfecties in de mousse
  • Het geeft het eindresultaat een mooiere look
De stof 'nagelen' of 'punten'

Eindelijk beginnen we aan de stof! De eindstof moet je eerst altijd punten. Je zet die hier en daar vast met een klein nageltje. Klop het nageltje zeker niet te diep, het moet er gemakkelijk uit kunnen. Controleer nog eens of de streep zeker mooi recht loopt. 

Stofferen met nietjes

Tevreden? Dan kan je alles schieten met nietjes. De nageltjes haal je er uit. 

Bieskoord lijmen Nu gaan we met een bieskoord werken: plak met warme lijm of textiellijm een bieskoordje bovenop de nietjes.

 

 

Toch liever hulp bij het stofferen? Tijdens een workshop leer je dit en veel meer in één dag.