Meteen naar de content

Lowietjes

 Ben jij ook zo onder de indruk van personen die in één oogopslag kunnen zien van welke periode een meubel afstamt? Hierbij vind je enkele tips om stoelen en zetels te herkennen.
 

Louis XIV - trop is te veel

De meest bekende, de fameuze Zonnekoning. Transformeerde een bescheiden huis in Versailles in één van de meest imposante kastelen. Ieder kleinste details van Versailles is bedoeld om de grootsheid van Louis XIV te tonen. Dit vind je ook terug in de stoelen zetels van die tijd: zetels gelijken op tronen, met hoge rugleuningen, en gedraaide poten. Alle blinkt en schijnt overmatig. Helemaal niet subtiel dus.

Louis XV - Rococo

Qua grootte is de Louis 15 vergelijkbaar met de 14. Het grootste verschil zit hem in de poten. De Louis 15 stoelen heeft gedraaide cabriole poten. Een ander verschil zit hem in het zitcomfort. Terwijl bij de Louis XIV de stijl primeert, en bij de Louis XV vooral het gemak belangrijk.

Louis XVI - Neoclassic

Je kent vast wel Marie-Antoinette. Wel, die dame was samen met Louis XVI. Louis XVI is nu vooral beroemd om het niet consumeren van zijn huwelijk tot zeven jaar na zijn trouw. Pas toen zijn schoonbroer de bloemetjes en de bijtjes uitlegde, vielen de puzzelstukjes in elkaar.

Maar we hadden het over zetels: deze stijl wordt vooral gekenmerkt door zijn sobere elegantie en strakke lijnen. De poten in een S-lijn maken plaats voor rechte en taps toelopende poten.

NOTE : stijlen wisselen elkaar af, maar de overgang is vloeiend. Dit wil zeggen dat het soms niet allemaal eenduidig is. Bovendien was er tussen iedere stijlperiode een transitieperiode, dus vele van de 18de eeuwse objecten en meubels hebben verschillende aspecten van verschillende periodes.

 

 

Once more for the dummies

Louis 14:

-Baroque en pompeus

- Bijna als een troon

- Hogere rug

-Breder zitvlak (voor de volumineuze rokken)

-Armen en poten gedraaid en uitbundig versierd

- Grote stoelen gemaakt voor grote kamers

-Design belangrijker dan comfort

 Louis 15:

- Meer sensueel

- Exuberant en speelser

-Comfort primeert

- Cabriole poten (zie foto)

Louis 16:

- Sobere elegantie

- Strakken lijnen

- Delicater en minder pompeus

- Bijna altijd te herkennen aan de rechte poten

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.